ZCASH

Wat is Zcash?

Zcash is een cryptocurrency netwerk die werd gelanceerd in oktober 2016. Net als andere cryptocurrency netwerken (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum), staat Zcash iedereen met een computer en een internetverbinding toe om schaarse tokens te verzenden en te ontvangen die als contant geld op internet kunnen worden gebruikt. De software die Zcash aandrijft, is rechtstreeks afgeleid van de kernsoftware van Bitcoin, maar is aangepast om de privacy van gebruikers te vergroten.

De leden van het netwerk die gebruikerstransacties doorsturen, valideren en bundelen in blokken zijn, zoals in Bitcoin, gewoonlijk miners. Deze miners worden beloond voor eerlijke deelname met transactiekosten en nieuw geslagen Zcash, en ze moeten een moeilijk wiskundeprobleem oplossen (vergelijkbaar maar verschillend van Bitcoins algoritme) om het privilege van deelname te verdienen. Net als met Bitcoin kan iedereen een miner zijn op het Zcash-netwerk, het enige dat ze nodig hebben is een internetverbinding, een redelijk krachtige computer en de gratis en open source Zcash-software. Zcash is een open blockchain-netwerk.

Waarom een cryptocurrency met verbeterde privacy?

Bitcoin bestaat al bijna een decennium en inmiddels hebben veel mensen zich gerealiseerd dat het lang niet zo privé of anoniem is als velen aanvankelijk dachten. Dat kan een goede zaak zijn als het gaat om het vangen van criminelen, maar het kan ook een slechte zaak zijn voor onschuldige gebruikers. De huidige specificaties van Bitcoin maken het bijna onmogelijk voor een ongeïnformeerde, onschuldige gebruiker om privacy te hebben.

Hier is een eenvoudig voorbeeld. De meeste mensen gebruiken bitcoin door een betalingsadres te delen dat er ongeveer zo uitziet:

17EBtKeQ6qNe5UNGwmfcokMRF4fSVi47hr

Misschien is dat adres van een barman. Om bitcoin voor cocktails te accepteren, plaatst de barman dat adres op een poster achter de bar in de vorm van een QR-code, zodat het er ongeveer zo uitziet (met dank aan Room77 in Berlijn):

Klanten aan de bar kunnen met hun smartphone een foto van die code maken en een bitcoin-portemonnee-app gebruiken om dat adres voor hun drankjes te betalen. Het probleem is dat iedereen dat adres kan opzoeken in de Bitcoin-blockchain en elke inkomende transactie en de totale hoeveelheid bitcoin in dat adres kan zien. Als we die informatie opzoeken, hebben we op zijn minst enig idee van hoe rijk de barman is (goede informatie voor een potentiële overvaller) en hoe succesvol de bar is geweest (goede informatie voor de buurman in de buurt). Ook als we naast iemand zaten terwijl ze een foto van de betalingscode met hun telefoon namen, dan hebben we misschien een goed idee van hoe rijk de klant naast ons is door de meest recente binnenkomende transactie voor het adres van de barman te identificeren en het opzoeken van het saldo van het verzendende adres, het adres van de klant.

Deze slechte privacy kan worden verbeterd door jouw Bitcoin-portemonnee een nieuw betaaladres te laten genereren elke keer dat je betaald wilt worden. De barman zou nu elke klant een nieuwe en andere QR-code laten zien om zijn of haar individuele tabblad te betalen. Maar het fundamentele probleem blijft. Vaak worden die afzonderlijke saldi gecombineerd om een ​​uitgaande transactie te financieren. Misschien wil de barman haar huur betalen met bitcoins die ze van klanten heeft ontvangen, maar die ene huurtransactie is groter dan een enkele betaling van een patron. De barman moet verschillende van haar ontvangstadressen gebruiken om de huur te betalen, en al die adressen worden vervolgens gecombineerd in een transactiebericht dat in de blockchain terechtkomt. Door deze transacties te analyseren, kan een onbekende die een van de adressen van de barman kent, een kaart maken met geclusterde adressen die door de barman worden gebruikt. Dus met clusteranalyses kan de vreemdeling nog steeds een redelijk goed idee krijgen van de netto bitcoinwaarde van de barman en allerlei dingen over de barman leren, zoals hoeveel ze in huur betaalt en hoe vaak.

Om echt privé te zijn, moet een bitcoin-gebruiker allerlei technische voorzorgsmaatregelen nemen: nooit hetzelfde betalingsadres twee keer gebruiken, vermijden dat recombinatie van betalingsadressen als input voor latere transacties, geld naar mengdiensten sturen die bitcoinsaldi in willekeurige volgorde in willekeurige volgorde schudden bitcoin-gebruikers (en hopelijk niet met hun geld weglopen), Tor of andere privé-internetdiensten gebruiken om het moeilijker te maken om geografische gegevens van IP-adressen aan transactieberichten te koppelen; etc. Dit zijn moeilijke stappen voor een technologisch niet-gesofisticeerde gebruiker om te nemen, en zelfs een geavanceerde gebruiker zou deze stappen niet kunnen nemen als ze niets misdadigs doen en vinden dat de voordelen van privacy eenvoudigweg de kosten niet waard zijn.

Als gevolg creëert Bitcoin zoals momenteel gespecificeerd een perverse uitkomst: geavanceerde criminelen kunnen mogelijk wat anonimiteit uit het systeem verwijderen, maar de gemiddelde, onschuldige gebruiker krijgt helemaal geen privacy.

Hoe is Zcash meer privé?

Het Zcash-netwerk maakt gebruik van aangepaste Bitcoin-software om gebruikers de keuze te bieden wanneer ze transacties uitvoeren. Je kunt betaald krijgen op een normaal adres dat transparant werkt net als een Bitcoin-adres (we noemen dit een transparant adres of “t-addr”) of je kunt een privé-betalingsadres gebruiken (we noemen dit een afgeschermd adres of “z -addr”). Als twee mensen transacties uitvoeren met afgeschermde adressen, zal de Zcash-blockchain de details van die transactie niet openbaar registreren. Al deze details zijn dingen die anders zouden worden gebruikt om ze te identificeren: dingen zoals de hoeveelheid Zcash die zojuist is verzonden en ontvangen en de adressen van de betaler of begunstigde. Met afgeschermde Zcash-adressen wordt al die informatie gecodeerd of geheim gehouden voor het publiek.

Dat roept natuurlijk een belangrijke vraag op. Hoe weten de gebruikers van het Zcash-netwerk dat er geen nieuw geld is gecreëerd in een privétransactie? Hoe weten we dat de afzender niet alleen de nieuwe Zcash heeft nagemaakt in plaats van u haar bestaande saldo’s te sturen? In Bitcoin weet u dat er geen namaak is omdat de blockchain een onuitwisbaar overzicht heeft van alle transacties die compleet is met details zoals het verzonden bedrag, het adres van de afzender en het adres van de ontvanger. Dat blockchain-record gaat helemaal terug naar het begin van het netwerk en als je alle transacties optelt, krijg je een aantal Bitcoin in omloop dat slechts het aantal bitcoins is dat tot nu toe op wettige wijze is gedolven. Dit geeft ons vertrouwen dat bitcoins alleen worden gemaakt volgens de regels van de software; er vindt geen vis namaak plaats. Dus hoe kunnen we er zeker van zijn dat er geen namaak is in Zcash als we niet alle individuele transactiebestanden op de blockchain kunnen zien? Dit is waar de nieuwe Zcash-technologie in komt.

Zcash maakt gebruik van geavanceerde wiskunde en wetenschap om een privacy-beschermende blockchain te creëren. Specifiek gebruikt het cryptografische functies die zk-SNARKs worden genoemd. Dat staat voor Zero-Knowledge Succinct Non-interactive Arguments of Knowledge. Het is een mondvol (computerwetenschappers zijn niet altijd de beste in het benoemen van dingen), maar wat het betekent is dit: met een zk-SNARK, een computer of een netwerk van computers kan een aantal anders versleutelde en onleesbare gegevens en bewijzen dat bepaalde beperkte feiten zijn waar over die gegevens zonder iets anders over die gegevens te onthullen. Dus in het geval van betalingen naar en vanaf een afgeschermd Zcash-adres, met behulp van een zk-SNARK die is ingebouwd in de protocolsoftware, kan het netwerk aan elke gebruiker bewijzen dat alle uitgaande transacties gelijk zijn voor alle inkomende transacties (dwz geen nieuwe geld is gemaakt), maar de functie zk-SNARK bewijst het zonder de details van die individuele transacties te onthullen, alle gegevens die zouden worden gebruikt om uw privacy in gevaar te brengen.

Waarom is financiële privacy belangrijk?

Uiteindelijk zijn we van mening dat persoonlijke privacy noodzakelijk is voor kernwaarden van de mens zoals waardigheid, intimiteit en ethiek. Zonder privacy zullen mensen zich vaak onthouden van alles wat legaal is, maar ook impopulair of politiek incorrect. Dit koelt de vrije expressie en laat ons achter met een minder diverse en minder veerkrachtige gemeenschap. Gelekte particuliere financiële gegevens kunnen ook door bedrijven worden gebruikt om kwetsbare bevolkingsgroepen of mensen met veel te verliezen te discrimineren. De technologie voor gegevensanalyse evolueert snel en zonder financiële privacy lopen we het risico om in zakelijke of zelfs persoonlijke contexten te worden behandeld of geïdentificeerd als louter een mengeling van feiten en cijfers, in plaats van als unieke individuen met waardigheid.

Financiële privacy is ook essentieel in een institutionele context. Terwijl grote financiële instellingen zoals banken onderzoek hebben gedaan naar blockchaintechnologie om hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen, was een van de belangrijkste belemmeringen de transparantie die inherent is aan een Bitcoin-achtige blockchain. Wanneer u handelt en hoeveel u verhandelt, is eigendomsinformatie die een instelling als een investeringsbank waarschijnlijk liever niet deelt met hun concurrenten. De zk-SNARK-technologie die als pionier voor Zcash is ontwikkeld, zou grote bedrijven in staat kunnen stellen blockchains als kostenbesparende infrastructuur te gebruiken zonder hen te dwingen die eigen informatie te delen.

In essentie is dit het kerndoel van Zcash om een open en betrouwbaar financieel systeem te bouwen dat onze privacy en vrijheid niet in gevaar brengt.

Ledger Nano S

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Bitcoin Updates