Altcoin

Wat is een Altcoin?

Tijd om uit te leggen van een altcoin is! Met behulp van onze website heb je misschien al kennis gemaakt met de ins en outs van Bitcoin. Maar afgezien van bitcoin, zijn er honderden andere digitale valuta. Deze staan bekend als “altcoins,” of alternatieven voor bitcoin; bijvoorbeeld, ether, ripple, zcash, monero en dash, om er maar een paar te noemen.

Altcoins kunnen op verschillende manieren verschillen van Bitcoin. Sommige hebben een ander economisch model of een andere muntverdelingsmethode, zoals altcoins die aan alle burgers van een land werden weggegeven. Anderen gebruiken verschillende proof-of-work mining-algoritmen, misschien om gespecialiseerde mining hardware te weerstaan – of misschien vertrouwen ze zelfs helemaal niet op het proof of work concept. Verschillende altcoins bieden een veelzijdiger programmeertaal om applicaties bovenop te bouwen, terwijl weer anderen meer privacy bieden in vergelijking met Bitcoin. En er zijn ook altcoins die zeer specifieke, niet-monetaire use-cases dienen, zoals domeinnaamregistratie of voor het opslaan van data.

Er zijn echter ook veel altcoins die niet veel interessants doen. De overgrote meerderheid van altcoins past eenvoudig een aantal parameters aan die niet veel uitmaken, of biedt iets dat nuttig kan klinken, maar dat niet is. Als een altcoin bijvoorbeeld een groter totaal aantal munten heeft, betekent dit dat elke afzonderlijke munt minder waard is. Als een altcoin blokken sneller vindt, betekent dit alleen dat een transactie meer bevestigingen vereist voor een vergelijkbaar beveiligingsniveau.

Altcoin vs bitcoin

Als zodanig bieden de meeste altcoins helemaal geen voordeel ten opzichte van Bitcoin. Bovendien hebben ze minder hash-beveiliging om ze te beveiligen, betrekken ze minder ontwikkelaars om ze te verbeteren en zijn ze meestal minder handig vanwege kleinere netwerkeffecten. En hoewel vele altcoins nuttige functies beloven, zijn bij nader inzien veel van deze beloften precies dat: beloften.

Dit betekent ook dat altcoins meestal “risicovoller” zijn dan Bitcoin. Hun wisselkoersen zijn vaak volatieler en in de loop der jaren hebben vrijwel geen altcoins hun waarde behouden ten opzichte van bitcoin; de meesten zijn gekomen en gegaan. Bovendien kunnen veel altcoins als regelrechte oplichting worden beschouwd, voornamelijk gemaakt om de uitvinders en early adopters te verrijken.

Hoewel sommige altcoins nuttige taken kunnen uitvoeren en uitvoeren (bijvoorbeeld handelen in een testnetcapaciteit of grotere anonimiteit bieden dan bitcoin) en een toekomst kunnen hebben, worden vele anderen uitsluitend gedreven door speculatie of erger. Dus zorg ervoor dat je je onderzoek doet, en let op!