Het bitcoin (BTC) handelsvolume in Venezuela is flink gestegen. De stijging is opvallend aangezien het land onlangs besloot om zijn banken te sluiten als gevolg van het coronavirus. 

Het coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen en zorgt ervoor dat overheden zeer zware maatregelen nemen. Zo zijn sommige landen, zoals Italië en Spanje, in een volledige lockdown. Bedrijven worden gesloten en mensen mogen de straat niet zonder reden op.

Ook Venezuela neemt zware maatregelen. Het land sloot al zijn banken waardoor Venezolanen dus geen toegang meer hebben tot bankdiensten. Het handelsvolume op peer-to-peer handelsplatformen schoot mede als gevolg hiervan omhoog. Het hoofd van SUDEBAN, de regelgevende instantie voor banken in het land, kondigde het volgende aan:

“Ik schrijf u deze brief om te vertellen dat vanaf maandag 16 maart 2020 alle activiteiten die direct contact voor klanten, gebruikers en het publiek vergt op alle kantoren in het hele land voor onbepaalde tijd zullen worden opgeschort.”

Uit gegevens van Coin Dance blijkt dat het handelsvolume flink steeg. Het handelsvolume was voor het laatst zo hoog in mei 2019, toen bitcoin bezig was aan een bull run. Of de stijging direct gelinkt kan worden aan de sluiting van de banken is onbekend.

In Venezuela is bitcoin aardig populair doordat het land in een financiële crisis zit. De nationale valuta van het land is de afgelopen tijd flink minder waard geworden. Hierdoor probeert een groot deel van de bevolking hun kapitaal veilig te stellen door bijvoorbeeld dollars of bitcoin te kopen.

De stijging is overigens niet alleen in Venezuela zichtbaar, ook in de rest van Zuid-Amerika zijn stijgingen te zien. Een aantal van de landen waar het bitcoin handelsvolume steeg zijn Peru en Columbia.