Blockchain

 

Wat is een blockchain?

Bitcoin is afhankelijk van een gedistribueerd grootboeksysteem dat de blockchain wordt genoemd. De blockchain is mogelijk de meest krachtige innovatie in verband met Bitcoin, omdat talloze industrieën, van financiële dienstverlening tot gezondheidszorg, zijn gaan nadenken over het gebruik van de technologie voor hun eigen gebruik. Het is dus de moeite waard om te vragen: wat is een blockchain?

De essentiële kracht van blockchain-technologie is de mogelijkheid om informatie te verspreiden. Omdat het wordt gedistribueerd over alle knooppunten (nodes) of individuele computers die deel uitmaken van het systeem, wordt de term ‘blockchain-technologie’ vaak verwisseld met ‘distributed ledger technology’. De database van een blockchain wordt niet op één locatie bewaard, wat kan leiden tot worden geïnfiltreerd of gecontroleerd door een enkele partij, maar het wordt veelal gehost door talloze (in het geval van Bitcoin, tienduizenden) computers in één keer.

Het blockchain-netwerk controleert zichzelf automatisch met bepaalde intervallen en creëert een zelfcontrolesysteem dat de nauwkeurigheid van de gegevens die het bevat, garandeert. Groepen van deze gegevens staan bekend als ‘blokken’ en omdat deze blokken cryptografisch aan elkaar worden geketend, raken de gegevensstukken begraven en moeilijker te manipuleren. Het wijzigen van een willekeurig stuk gegevens op de blockchain vereist een enorme hoeveelheid rekenkracht.

Een belangrijk nadeel van een blockchain, in vergelijking met andere typen databases, is dat deze gedistribueerde opstelling constante rekenkracht vereist van verschillende bronnen om bij te blijven.

Net als bij Bitcoin, wordt de uitvinding van de blockchain zoals we die nu begrijpen meestal toegeschreven aan de persoon of groep die de naam Satoshi Nakamoto draagt. Maar eigenlijk is het idee van een wederzijds verspreid grootboek terug te voeren op een onderzoekspaper uit 1976 getiteld ‘New Directions in Cryptography’. Het concept werd jarenlang als onveilig en te ingewikkeld gezien, maar toen het uiteindelijk met Bitcoin werd gecombineerd, de voordelen van de technologie voor beveiliging en distributie werden duidelijk.

Nu worden er nieuwe toepassingen voor de blockchain ontwikkeld door bedrijven als Microsoft en Deloitte, die van mening zijn dat de gedecentraliseerde en verifieerbare aard ervan een enorm potentieel biedt dat verder gaat dan digitale valuta.

Alleen de tijd zal leren hoe ver blockchain-technologie kan gaan. Als het heden een indicatie is, zal het wijd en zijd worden gebruikt.