Bitcoin
Bitcoin is de naam van een gedecentraliseerde, digitale valuta en het eerste echte wereldwijde betalingssysteem. Bitcoin maakt het mogelijk om wereldwijd geld te verzenden, rechtstreeks van persoon naar persoon, in een oogwenk en dit allemaal zonder tussenpartij (bijvoorbeeld een bank). Een betaling van bijvoorbeeld Nederland naar Indonesië is net zo snel en gemakkelijk als betalen bij de bakker om de hoek.
Bitcoin kent geen grenzen en kan ook worden gebruikt door mensen die geen conventionele bankrekening hebben. Bitcoin vormt hiermee een gemeenschappelijk, internationaal platform voor financiële transacties. Bitcoin wordt daarom vaak omschreven als de eerste echte wereldwijde valuta.
In tegenstelling tot conventioneel geld, wordt bitcoin niet centraal uitgegeven, maar wordt het beheerd door een peer-to-peer netwerk. Iedereen kan deelnemen en geen centrale instantie hoeft bitcoin te beheren. Dit maakt bitcoin onafhankelijk van de beschikbaarheid of het bestaan van individuele bedrijven, banken, organisaties of landen.
Bitcoin is digitaal goud
Bitcoin wordt vaak omschreven als “digitaal goud” omdat de uitgave van bitcoins beperkt is en niet willekeurig kan worden verhoogd. Goud wordt al duizenden jaren gebruikt als de ultieme waardeopslag en een veilig betaalmiddel en heeft vele landen en valuta overleefd.
Dit komt voornamelijk door enkele belangrijke eigenschappen die goud bezit, inclusief kwantitatieve beperking, integriteit en deelbaarheid. Bitcoin vertaald deze eigenschappen en meer naar de digitale wereld en heeft zich op deze manier ontwikkeld tot een nieuwe vorm van waardevastheid in het digitale tijdperk. De activa worden beveiligd door het strikte gebruik van cryptografie in samenwerking met de blockchain-technologie.
De bitcoin-markten zijn erg liquide, wat betekent dat bitcoin wereldwijd op honderden handelsplatforms en online markten in euro, Amerikaanse dollars en andere internationale valuta’s kan worden verhandeld. Bovendien zijn er wereldwijd zo’n 300.000 retailers die bitcoin accepteren als betaalmiddel. In de Nederlandse stad Arnhem zijn er al meer dan 150 fysieke locaties waar je met bitcoins kunt afrekenen. De waarde van een bitcoin wordt simpel gezegd vastgesteld door vraag en aanbod, zo ontstaan dus de bitcoin koers.
Voordelen van bitcoin
Bitcoin is vrij toegankelijk voor iedereen, met als enige voorwaarde een toegang tot internet. Overboekingen zijn binnen seconden zichtbaar en worden na ongeveer 10 minuten bevestigd en definitief gemaakt. Bitcoin kan wereldwijd en op elk moment worden verzonden en ontvangen. Het Bitcoin-netwerk is niet onderworpen aan grenzen of officiële feestdagen. Bitcoin is onafhankelijk van staatscontrole en van het traditionele monetaire systeem.
Bitcoin-gebruikers hebben volledige controle over hun geld. Bitcoin kan niet worden verzonden of ingetrokken door derden. De bitcoin hoeveelheid is beperkt tot een maximaal totaal van 21 miljoen eenheden.
De kwantitatieve beperking biedt mogelijkheden voor kapitaalgroei, waardoor bitcoin een interessant investeringsmedium wordt. Bitcoin-transacties werken zonder de overdracht van gevoelige gegevens en privé-informatie. Bitcoin is “open source”; de volledige set regels is transparant en zichtbaar voor iedereen.
Het genereren van geld in het bitcoinsysteem wordt niet uitgevoerd door een centraal orgaan (bijvoorbeeld een centrale bank), maar eerder op een gedecentraliseerde manier en is dus minder vatbaar voor manipulatie. Noch staten, bedrijfsgroepen of politiek kunnen zich in het systeem mengen en de valuta devalueren door meer geld in omloop te brengen. De beperking van de hoeveelheid bitcoin zorgt voor maximale bescherming tegen de inflatie van het monetaire aanbod.
Bitcoin biedt een mogelijke afdekking tegen mogelijke financiële crises. Een bitcoin-creditsaldo wordt niet beïnvloed door interventies, negatieve rente of buitensporige cashgeneratie. Niemand behalve de titeldrager heeft zelf toegang tot zijn bitcoin-tegoed. Het aantal dagelijkse bitcoin-transacties neemt gestaag toe. Als bitcoin zich blijft ontwikkelen als een technologie, zal de vraag naar bitcoin blijven groeien. De wisselkoers van de afgelopen jaren onderstreept deze trend.
Snel navigeren naar
Bitcoin (BTC) handelsvolume Venezuela stijgt na sluiting banken door coronavirus
Het bitcoin (BTC) handelsvolume in Venezuela is flink gestegen. De stijging is opvallend aangezien...