Litecoin

Wat is Litecoin?

Volgens de Litecoin website: “Litecoin is a peer-to-peer Internet currency that enables instant, near-zero cost payments to anyone in the world.” Als je bekend bent met Bitcoin als digitale valuta, kan de bovenstaande definitie hetzelfde klinken. Dat komt omdat Litecoin is gebaseerd op Bitcoins open source codebase, maar met een paar technologische verschillen. Litecoin (afgekort LTC) was nooit bedoeld om Bitcoin te vervangen, maar om het aan te vullen, zoals het goud en zilver.

Litecoin kopen

Vergelijking

Het mooie van open source softwareprojecten zoals Bitcoin is dat iedereen in de wereld de originele codebase kan aanvullen met nieuwe functies die ze willen. De waarde die aan elke digitale valuta is toegewezen, wordt bepaald door de community van gebruikers die beslissen om deze te houden en te gebruiken. Hoewel Bitcoin momenteel de grootste digitale valuta is volgens marktkapitalisatie, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor andere digitale valuta om naast elkaar te bestaan of om een specifieke use case of community te bedienen.

De oprichter van Litecoin, Charlie Lee, wilde de regels van Bitcoin wijzigen op manieren die hij nuttig achtte. In het bijzonder wilde Charlie de hoeveelheid tijd die nodig was om een nieuwe transactie te bevestigen, verminderen evenals het Bitcoin mining-algoritme (de manier waarop nieuwe munten worden gegenereerd) om te zorgen dat iedereen aan het netwerk zou kunnen deelnemen. Bitcoins transactiebevestigingstijd is 10 minuten, terwijl Litecoin maar 2,5 minuut is. Litecoin kan een groter aantal transacties verwerken vanwege de snellere bevestigingstijd voor de transactie.

Litecoin mining

Bitcoin mining maakt gebruik van het algoritme SHA-256 dat processorintensief is terwijl Litecoin mining gebruik maakt van scrypt dat meer geheugenintensief is. Al vroeg konden bitcoins gemined worden met behulp van gewone computers (CPU’s) en later krachtigere spelcomputers (GPU’s). Door de toename van de mining difficulty is de enige manier om nog winstgevend te minen

Door een toename in de mining difficulty is het alleen nog mogelijk om met Application Specific Integrated Circuit (ASIC) miners, winstgevend te minen. ASIC’s zijn dure machines die speciaal zijn gebouwd voor mining en kunnen niet voor iets anders worden gebruikt. Omdat slechts enkele mensen over de middelen beschikken om ASIC’s te kopen en te gebruiken, wilde Charlie niet dat de Litecoin mining gedomineerd werd door ASIC’s. Daarom creëerde hij Litecoin met een meer geheugenintensief algoritme om het minen van litecoins minder efficiënt voor ASICs te maken en was toegankelijk voor iedereen.

Toekomst

Een belangrijk aspect van Litecoin is dat de maker, Charlie Lee, publiek bekend is en actief deelneemt aan de cryptocurrency-gemeenschap. De anonieme maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, die sindsdien is verdwenen, is niet beschikbaar om begeleiding en leiderschap te bieden over de technische richting van Bitcoin. De oprichter beschikbaar hebben is belangrijk als het erop aankomt anderen te helpen de visie van LTC te begrijpen en erachter te komen.

Charlie Lee weet de gemeenschap van cryptocurrencies vaak bij elkaar te brengen en is mede verantwoordelijk voor de intergratie van Segregated Witness (SegWit). De technische verbetering werd eerst bij Litecoin toegevoegd en goldt als een voorbeeld casus voor Bitcoin. SegWit maakt ook de weg open voor andere technische verbeteringen zoals Lightning Networks (LN), waar transacties snel blockchain kunnen afwisselen, wat betekent dat niet alle transacties door het grootboek moeten gaan. Deze upgrade is van toepassing op zowel Bitcoin als Litecoin.

Charlie schreef een brief aan de Litecoin mining community om hen te overtuigen om SegWit te ondersteunen. De voordelen van gedecentraliseerde valuta’s is dat de maker dingen niet alleen kan implementeren. Er zijn echter voordelen aan het hebben van een vocale leider om de technologische vooruitgang binnen een gemeenschap te begeleiden, vooral in een tijd waarin het duidelijk is dat er een verandering nodig is of dat er een groot verschil van mening bestaat. Het opwindende deel is dat Litecoin als een manier voor Bitcoin kan dienen om te zien hoe deze veranderingen gaan.

Litecoin koers

De actuele waarde van een litecoins wordt meestal uitgedrukt in de valuta euro’s of Amerikaanse dollars. Net zoals bij andere cryptovaluta als bitcoin en ether wordt de prijs van een litecoin bepaald door vraag en aanbod. De vraag en aanbod van verschillende litecoin gebruikers komt samen op zogenaamde exchanges en brokers.

Dat de prijs van een litecoin verschilt per aanbieder is eigenlijk erg simpel. Bij zogenaamde litecoinresellers betaal je een bepaalde fee aan het bedrijf dat de dienst aan jou levert. Zo kun je bij sommige resellers makkelijk met iDEAL betalen en direct instappen op de huidige litecoin koers, dat is een wezenlijk voordeel waar je mogelijk een fee voor wilt betalen.

Litecoin wallet

Net als andere cryptocurrencies worden ook litecoins beheerd in een zogenaamde wallet. Een wallet is een digitale portemonnee die beschikbaar is in verschillende vormen. Zo zijn er online wallets, software wallets en hardware wallets. Hieronder wordt er kort ingegaan op de verschillende soorten. Als je bang bent dat je litecoins gesloten gaan worden door een hacker raden we je aan direct een hardware wallet te kopen.

Bij een online litecoin wallet dien je in te loggen om bij jouw litecoins te kunnen komen. Meestal zijn deze sites dezelfde sites waar je jouw litecoins koopt, bijvoorbeeld bij Coinbase. Zij bewaren dan jouw litecoins voor je, het is echter belangrijk dat je beseft dat dit niet de meest veilige manier is. Stel nou dat een site offline gaat, dan sta je met legen handen en heb jij geen toegang tot je wallet.

Een software wallet is letterlijk een digitale portemonnee op je computer of een app op je GSM. Het programma Electrum-LTC is op dit moment een wallet die erg populair is voor de besturingssystemen Windows en macOS. Je kunt hier naar de officiële website van het programma.

Er is natuurlijk ook een app voor de smartphone waar je jouw litecoins op kunt bewaren. Wij hebben persoonlijk erg goeie ervaringen met de iOS litecoin wallet LoafWallet. Op het moment van schrijven is hiervan helaas nog geen Android versie beschikbaar.

Als laatste categorie zijn er natuurlijk de hardware wallets. Voor iedereen die serieus gaat investeren in litecoin is dit een absolute must have. Je hebt drie opties voor een litecoin hardware wallet, namelijk: Ledger Nano S, Ledger Blue en de Trezor. Alle drie zijn het uitstekende hardware wallets en bieden in principe dezelfde vorm van beveiliging. De Nano S en Blue zijn op dit moment lastig te bestellen maar zeker het wachten waard. Wie niet wilt wachten kan het beste de Trezor direct bestellen.

Litecoin kopen

Heeft LTC je interesse getrokken en wil je graag voor de eerste keer litecoin kopen maar weet je niet hoe? Dan zit je op deze pagina goed. We gaan je precies uitleggen hoe je snel litecoins (LTC) kunt kopen. Doormiddel van bijvoorbeeld iDEAL of met een creditcard van VISA of MasterCard.

De makkelijkste manier om aan litecoins te komen is ze te kopen bij een zogenaamde litecoinreseller zoals BTC Direct. Er zijn meerdere bedrijven die hun diensten aanbieden aan de Nederlandse en Belgische markt. Bij verschillende bedrijven kun je gemakkelijk LTC kopen via iDEAL of Bancontact. Bij Coinbase kun je alleen kopen via een bankoverschrijving, hierbij duurt het dus minstens een paar dagen voordat je litecoins kunt kopen.

Litecoin kopen

Een litecoinreseller accepteert betalingen door iDEAL of een bankoverschrijving. Litecoins worden tegen de best beschikbare litecoin waarde aangeboden en ze worden direct in jouw litecoin wallet afgeleverd. Snel en eenvoudig. Bij een verkooporder stuur je het gewenste aantal litecoins eenvoudig naar het getoonde litecoinadres. Wanneer een litecoinreseller jouw litecoins ontvangt, maken hun het omgezette bedrag over naar jouw bankrekening.

Litecoin adres

Een litecoin adres is het adres wat je nodig hebt om betalingen op te ontvangen. Je kunt een litecoin adres vergelijken met een rekening van je bank. Een ontvangstadres maak je aan in een litecoin wallet. Een litecoin adres begint of met de letter L of met de letter M.