Ledger Nano S

Hardware wallets worden beschouwd als een van de veiligste manieren om bitcoins en andere cryptocurrencies te bewaren. Ze hebben als doel je cryptomunten veilig te houden, zodat hackers en andere kwaadwillige ze niet zomaar kunnen stelen. Om te begrijpen waarom hardware wallets zo belangrijk zijn moeten we als eerste kijken waar cryptocurrencies eigenlijk bewaard worden.

Een algemene misvatting over cryptocurrencies, is dat ze worden opgeslagen in een wallet. In feite bevat de wallet alleen private keys (privé sleutels). De ‘munten’ staan geregistreerd in de blockchain op bijvoorbeeld het Bitcoin-netwerk. Gebruikers verplaatsen de munten op het netwerk door transacties met de sleutels in hun wallet te ondertekenen. In zekere zin is een wallet een soort sleutelhanger.

Ledger Nano S

Een van de meest populairste hardware wallets van dit moment is de Nano S, van het Franse Ledger. Het bedrijf is in 2015 opgericht en gevestigd in de hoofdstad van Frankrijk. Naast de Ledger Nano S biedt het bedrijf ook de Ledger Blue aan, een geavanceerde tablet met touchscreen die lokaal de wallet applicaties draait. In dit artikel bekijken we de Nano S, de grootste concurrent voor apparaten als de Trezor en KeepKey.

We bestelde het apparaat voor € 95,59 bij de officiële website, dit is de meest veilige optie (en ook nog voordelig). De levering naar Nederland duurde ongeveer drie dagen.

Unboxing

De Ledger Nano S zit stevig verpakt in een witdoosje dat veel wegheeft van een Apple product. In de doos zitten de volgende voorwerpen:

  • 1x Ledger Nano S Hardware Wallet
  • 2x instructieboekjes
  • 1x boekje voor recovery seed
  • 1x USB-kabel
  • 1x sleutelhanger
  • 1x keycord

De Nano S ziet er solide uit en voelt ook zeer robuust aan, het apparaat is wel kleiner dan verwacht. Het apparaat heeft veelweg van een ‘normale’ UBS-stick, maar wie goed kijkt ziet overduidelijk dat het veel meer is dan dat. De Nano S bestaat uit twee delen, de ene is de Ledger wallet van plastic en de nadere is een metalen balk die wordt gebruikt om het apparaat te beschermen. In de metalen balk is het logo van het bedrijf gegraveerd en de tekst: ‘Vires in numeris‘, wat zoiets betekent als ‘kracht in de cijfers’ (ofwel vertrouwen in de cryptografie).

Ledger Nano S hardware wallet

Installatie

De installatie van de Ledger Nano S vindt volledig plaats op het apparaat. Als je het apparaat via de bijgeleverde USB-kabel aansluit op je computer zal als eerst gevraagd worden een pincode te kiezen. Je kunt deze invoeren door gebruik te maken van de twee knopjes die bovenop het apparaat zijn te vinden. Met het links en rechtse knopje kun je de waardes van de getallen veranderen, als je je keuze wilt bevestigen druk je allebei de knopjes tegelijkertijd in en gaat het apparaat automatisch naar het volgende cijfer. Eventuele keyloggers worden volledig buitenspel gezet doordat het invoeren van de pincode op de Nano S plaatsvindt en niet op je computer.

De pincode dient ter beveiliging voor kwaadwillige die fysiek toegang hebben tot het apparaat.    Een voordeel is dat de pincode slechts drie keer achter elkaar verkeerd ingevoerd kan worden, hierna wordt het apparaat volledig gewist. Je kunt het apparaat dan alleen herstellen met de recovery seed.

Na het kiezen van de pincode, is het tijd om de wallet aan te maken. Het aanmaken van de walst gebeurt op basis van de recovery seed (24 willekeurige Engelse woorden). De woorden worden gegeven op het scherm van de Nano S en vormen de basis voor het aanmaken van je private keys. Deze zogenaamde seed is extreem belangrijk: als je de 24 woorden hebt kun je altijd toegang krijgen tot je cyptomunten, zelf als je je Ledger Nano S kwijt bent.

Voor gevorderden gebruikers is het ook mogelijk om extern een eigen seed te genreren en deze hierna te importeren in de hardware wallet. Concurrent Trezor maakt bijvoorbeeld gebruik van een comininatie van intern- en extern gegenereerde data.

De 24 woorden worden stuk voor stuk weergeven op het scherm van de Nano S. Je dient deze in de juiste volgorde op te schrijven in het bijgeleverde boekje. Na het opschrijven zal de Nano S willen controleren of je de woorden daadwerkelijk in de juiste volgorde hebt genoteerd, dit doet het apparaat door steekproefsgewijs een aantal woorden te vragen. Om veiligheid te garanderen worden de woorden weergegeven op het scherm van de Nano S en niet op een (potentieel) gecompromitteerde computer.

Hands-on

Het apparaat werkt met verschillende apps die beschikbaar zijn voor de besturingssystemen Windows, macOS en zelfs Linux. Via de webpagina ledgerwallet.com/start zijn de apps te downloaden als extensie voor de Chrome-webbrowser. Om gebruik te maken van deze apps dien je het apparaat gekoppeld te hebben aan je computer en de juiste pincode moeten invoeren. Hierna dien je de keuze te maken welke cryptocurrency je wilt gebruiken op dat moment. De apps van Bitcoin en Ethereum zijn voorgeïnstalleerd op het apparaat.

Naast de officiële apps van Ledger zelf, kun je het apparaat ook gebruiken met software van andere fabrikanten, zoals de geavanceerde Electrum wallet. Wanneer je op de Nano S een munt selecteert, communiceert het apparaat deze naar de computer en opent de wallet interface zich. Uit onderstaande interface kun je zien als een soort online bankomgeving en gebruik je om transacties vanuit te sturen.

Bij elke transactie die je stuurt, zal het apparaat zelf om de definitieve bevestiging vragen. Elke transactie dient dus fysiek te worden bevestigd door de eindgebruiker, dit maakt het doen van onbedoelde transactie bijna onmogelijk.

Ledger wallet
Ledger wallet software.

Ondersteunde cryptocurrencies

Onderstaande cryptocurrencies worden op dit moment ondersteunt door de hardware wallet.

CryptocurrencyCompatibele wallet
Bitcoin
Ledger wallet
Bitcoin Cash (BCH)
Ledger wallet
Bitcoin Gold (BTG)
Ledger wallet
Ethereum (ETH)
Ledger wallet Ethereum
MyEtherWallet
Ethereum Classic (ETC)
Ledger wallet Ethereum
MyEtherWallet
Litecoin (LTC)
Ledger wallet
Dogecoin (DOGE)
Ledger wallet
Zcash (ZEC)
Ledger wallet
Ripple (XRP)
Ledger wallet Ripple
Dash (DASH)
Ledger wallet
Stratis (STRAT)
Ledger wallet
Komodo (KMD)
Ledger wallet
Ark (ARK)
Ark desktop wallet
Expanse (EXP)
MyEtherWallet
Ubiq (UBQ)
Ubiq wallet
Vertcoin (VTC)
Ledger wallet
Viacoin (VIA)
Ledger wallet
Neo (NEO)
Neo wallet
Stealthcoin (XST)
Ledger wallet
Stellar (XLM)
Stellar Account Viewer
Hcash (HSR)
Ledger wallet
Digibyte (DGB)
Ledger wallet
Qtum (QTUM)
Ledger wallet
PivX (PIVX)
Ledger wallet

Conclusie

Onze persoonlijke ervaringen met de Ledger Nano S zijn erg goed. Hardware wallets zijn een must voor iedereen die meer dan vijfhonderd euro heeft geïnvesteerd in cryptovaluta als bitcoin.