Jaxx

Jaxx is een multi-cryptocurrency wallet. Dit betekent dat de wallet naast bitcoin ook ondersteuning biedt voor andere cryptocurrencies. De wallet is beschikbaar voor elk denkbaar besturingssysteem en is vooral bij beginnelingen erg populair.

Jaxx installeren

De software voor de Jaxx wallet is te downloaden vanaf de officiële website Jaxx.io. Na het downloaden van het installatieprogramma krijg je het volgende scherm te zien. Je krijgt hierbij de keuze om een nieuwe wallet aan te maken of een wallet te herstellen. In ons geval maken wij een nieuwe wallet aan en kiezen we dus de optie “create new wallet”.

In het volgende scherm kunnen we kiezen tussen “express settings” of “custom settings”, wij kiezen voor de standaard express settings.

Hierna krijgen we de keuze welke cryptocurrenies we willen gaan beheren in de Jaxx wallet. Wij maken zelf de keuze voor bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en litecoin (LTC). Als je wilt kun je later ook nog andere cryptocurrencies toevoegen aan het wallet overzicht, je hoeft in dit scherm dus geen permanente keuze te maken.

Uiteindelijk komen we in het “dashboard” van Jaxx terecht, linksboven kunnen we tussen onze drie gekozen cryptocurrencies (BTC, ETH en LTC) wisselen door op het logo te klikken van de desbetreffende munt.

Handig om te weten is dat verschillende cryptocurrencies adressen beginnen met een andere letter of cijfer. Zo begint een Bitcoin adres altijd met een 1 of een 3. Een Ethereum adres altijd met 0x en een Litecoin adres altijd met een L of M.

Jaxx backup maken

Het is vrij eenvoudig om een backup van jouw wallet te maken. Rechtsboven in het programma klik je de drie horizontale streepjes aan, dit roept het zijmenu op. Vervolgens klik je op Tools > Backup wallet > Vink onderaan “Yes, I onderstaand how Jaxx backup works” > Continue. Hierna worden 12 Engelse woorden weergegeven. Deze woorden staan bekend als de recovery seed/phrase en zijn jouw backup voor de wallet. Het beste kun je deze woorden opschrijven op een blaadje en veilig, offline opbergen. Deel deze woorden absoluut niet met derde.

Conclusie

De wallet is een prima wallet voor het bewaren van kleine bedragen en voor beginners die meerdere cryptocurrencies willen opslaan. Het nadeel van Jaxx is dat je niet ‘gedwongen’ wordt om eerst een backup te maken, terwijl juist dit zo belangrijk is. Wij zijn van mening dat de Jaxx wallet niet geschikt is voor bedragen boven de 500 euro, hier vinden wij een hardware wallet zoals de Ledger Nano S meer geschikt voor.