Ethereum

“Ethereum is a decentralized platform that runs smart contracts.”  Van die zin word je waarschijnlijk niet veel wijzer maar vrees niet, deze pagina gaat je precies uitleggen wat ethereum is en vooral wat de ethereum technologie allemaal mogelijk maakt. Tegen vrienden, familie en kennissen vergelijken wij ethereum vaak met de allereerste cryptocurrency bitcoin. Op deze pagina gaan we ethereum en bitcoin veel met elkaar vergelijken, niet omdat de een beter is dan de ander, maar juist om ethereum goed te kunnen uitleggen.

Ethereum kopen

Vergelijking met bitcoin

Bitcoin kan het beste worden omschreven als een vorm van digitaal geld. Bitcoin bestaat inmiddels een aantal jaar en wordt vooral gebruik voor het overbrengen van waarde. Persoon A maakt bijvoorbeeld geld over naar persoon B, de transactie gebeurt zonder tussenkomst van een derde partij zoals een centrale bank of overheid. Ethereum is in de basis hetzelfde als bitcoin, met ethereum kan ook waarde worden verstuurd van persoon A naar persoon B. Een voordeel ten opzichte van bitcoin is dat het met ethereum  mogelijk is om een transactie ‘slimmer’ te maken. Maar wat is precies een slimme transactie? Een slimmere transactie ziet er als volgt uit:

Persoon A ontvangt 4 ethers als persoon B een tekst vertaald voor januari 2018.

Het voorbeeld hierboven is een simpele maar toch slimme transactie. Ethereum kan misschien wel het beste omschreven worden als programmeerbaar geld. Op ethereum kunnen gebruikers smart contracts  met elkaar aangaan, in deze contracten staan voorwaarden waar beide gebruikers zich aan moeten houden en die ze allebei ook niet zomaar kunnen veranderen. Dat klinkt misschien niet heel revolutionair maar tot de dag van vandaag zijn er altijd derde partijen nodig om een contract of overeenkomst te ‘garanderen’. Derde partijen kunnen bijvoorbeeld banken, overheden, advocaten of makelaars zijn maar ook bedrijven als Uber, Airbnb en Ebay.

Laatst genoemde bedrijven vervullen een rol als tussenpersoon en vormen een centraal platform waarin zij vrijwel alle macht hebben. Uber is het grootste taxibedrijf ter wereld zonder taxi’s en Airbnb de grootste hotelketen zonder vastgoed.

Bedrijven als Uber en Airbnb lijken in eerste instantie misschien disruptieve startups maar zijn in de basis gewoon nieuwe tussenpartijen. Met ethereum is het mogelijk om apps en platformen te bouwen zonder een centrale tussenpartij, de Uber en Airbnb verdwijnen met slechts een paar regels aan programmeercode. Waarom? Omdat ethereum het mogelijk maakt om “vertrouwenloos” (trustless) contracten met elkaar te sluiten op een wereldwijde schaal. Decentrale platformen en applicaties verwijderen de tussenpersonen waardoor kosten dalen en efficiënte nog meer toeneemt. Dat klinkt als een leuke belofte maar zijn er al interessante decentrale applicaties die gebouwd worden op ethereum? Ja, volgens ons wel. We gaan hieronder op twee onderwerpen in waarin ethereum een grote rol kan spelen.

Online identiteit uPort

Er zijn veel social media netwerken en websites waar iemand een zogenaamde online identiteit kan aanmaken, denk aan websites als Facebook, Twitter en LinkedIn. Het nadeel is dat de bedrijven achter deze websites veel over je te weten komen en zij steeds meer data van jou verkrijgen. Met ethereum kun je dit probleem deels oplossen, denk hierbij aan een decentraal identiteit managementsysteem zoals uPort. Dit project – dat gebouwd is op het ethereum netwerk – maakt het mogelijk om je gegevens en dus jouw data volledig zelf te beheersen. Bij uPort is er geen centrale database waarin je privé gegevens worden opgeslagen of kunnen worden gestolen door kwaadwillige hackers.

Computer kracht Golem

Je computer gebruik je waarschijnlijk niet 24/7 en als je hem gebruikt dan is de kans klein dat je de volledige rekenkracht van jouw computer nodig hebt. Zonde want met die rekenkracht van jouw computer zouden mooie en interessante dingen gedaan kunnen worden. Er zijn verschillende projecten in ontwikkeling die mensen toestaat om hun extra niet gebruikte computerkracht en opslag uit te huren aan partijen die hier graag gebruik van willen maken. Denk bijvoorbeeld aan een decentrale supercomputer, waarbij de rekenkracht komt van duizenden gebruikers die allemaal een stukje van de rekenkracht leveren en hiervoor betaald worden. Golem is zo’n project waarbij je jouw overige computerkracht kan verhuren.

Bovenstaande projecten worden gefinancierd met zogenaamde initial coin offerings (ICO). Een ICO is de uitgave van de token van een project en kan het beste vergelijken worden met een Initial Public Offering (IPO) ofwel primaire emissie. Deze tokens kunnen worden ‘gekocht; voor meestal ethers en bitcoins.

Beginnen met ETH

De snelste manier om te beleggen in ethereum en eventuele tokens is het kopen van ethers (ETH). Je kunt ethers zien als de brandstof en digitale valuta van ethereum. Voor het kopen van ethers heb je eerst een eigen ether wallet nodig. Vervolgens kun je ethers kopen. Ben je van plan om veel te investeren? Dan raden we je aan om een hardware wallet te kopen. Let op: investeer nooit meer geld dan je bereid bent en kunt verliezen.

Ethereum koers

Benieuwd naar de actuele waarde van Ethereum (ETH) en het koersverloop van de ether in de afgelopen zes maanden. Hieronder een weergave van Ethereum omgerekend naar euro.

Ethereum kopen

Tip: beluister deze aflevering van BNR Nieuwsradio over Ethereum.