De startup Breez heeft een nieuwe wallet-service aangekondigd. Gebruikers van de mobiele app van de startup kunnen nu direct bitcoin (BTC) kopen en deze uitgeven via het lightning-netwerk. Zodoende kunnen gebruikers “een stap overslaan”, aldus de CEO van Breez.

Het lightning-netwerk is een schalingsoplossing voor de Bitcoin-blockchain. Het moet ervoor zorgen dat transacties met bitcoin vele malen sneller verlopen. Transacties via het netwerk worden niet direct vastgelegd op de blockchain, pas nadat een lightning wallet wordt gesloten worden de balansen bijgewerkt op de blockchain. 

Alhoewel dit een oplossing lijkt te zijn voor de schalingsproblemen, de technologie staat nog in de kinderschoenen. Gebruikers kunnen daardoor hun bitcoin verliezen als gevolg van een bug die nog niet ontdekt is. Toch biedt Breez nu deze service als een van de eerste. Zo stelt de CEO en mede-oprichter van Breez, Roy Sheinfeld in een reactie aan CoinDesk:

“Breez is niet alleen een wallet. Het is een lightning betalingsservice die een holistische ervaring wil bieden. Het doel van Breez is om de lightning-technologie en -infrastructuur te gebruiken.”

Gebruikers die bitcoin middels de lightning-technologie wilden verzenden dienden eerst nog bitcoin via de normale wegen te kopen, en deze vervolgens naar een lightning-wallet te sturen. Pas dan konden zij bitcoin via het netwerk versturen. Dankzij Breez kan die stap nu worden overgeslagen.

Daarnaast hoopt Breez het lightning-netwerk ook toegankelijker te maken voor de gewone mens. Zo stelt Sheinfeld: “Een website bezoeken en een omslachtig proces doorlopen om je wallet op te waarderen met honderd dollar is niet de UX die we willen bieden. We streven ernaar een UX te bieden die op zijn minst vergelijkbaar is met fiat,”