Bitcoins veilig bewaren

Hoe bitcoins veilig te bewaren?

Als je nadenkt over het kopen van bitcoins, vraag je je misschien af waar je ze kunt bewaren als je dat eenmaal hebt gedaan.

Eerlijk gezegd worden bitcoins nergens “opgeslagen”. Als een puur digitale valuta is het niet dat ze in bankkluizen worden gehouden of onder matrassen worden gepropt. Ze zijn toegankelijk via Bitcoin-adressen, waarvoor een reeks digitale sleutels nodig is voor toegang. De vraag hoe je bitcoins veilig kunt opslaan, komt dus neer op de beveiliging van deze sleutels.

Elk Bitcoin-adres heeft twee sleutels: een ‘public key’ en een ‘private key’. Bitcoin-adressen zijn afgeleid van public keys en deze Bitcoin-adressen worden gedeeld. Zie het als het delen van jouw e-mailadres met iemand: ze kunnen je een e-mail sturen, maar kunnen niet in jouw inbox komen om uw e-mail te lezen. Evenzo kan niemand in een wallet stappen en er bitcoins van afhalen met een public key; het kan alleen worden gebruikt om bitcoins te verzenden. Daarom is het delen van een (publiek) Bitcoin-adres veilig.

Een private key is wat gebruikers in staat stelt om bitcoins uit een wallet te nemen of ze naar anderen te sturen, en het is wat moet worden beschermd om de bitcoins van een gebruiker veilig te houden. Degene die de private key bezit, wordt beschouwd als de “eigenaar” van de bitcoins op dat adres, hoewel het technisch gezien mogelijk is de sleutels van iemand anders te bezitten zonder de bitcoins te bezitten waartoe ze leiden. Er zijn een paar verschillende methoden die gebruikers gebruiken om hun private key te beschermen.

Om een private key te bewaren, is het mogelijk om Bitcoin wallets te versleutelen met een wachtwoord, maar dit is over het algemeen het meest elementaire niveau van beveiliging en een dat mogelijk kan worden geschonden door computerhackers of virussen. Anderen kiezen ervoor om hun toegang volledig offline te houden. In plaats daarvan houden ze private keys in niet-verbonden databases zodat ze veilig blijven voor bedreigingen op het internet.

Als een andere benadering van bescherming gebruiken veel gebruikers multisignatuur-adressen, waardoor meerdere partijen een fractie van een adres bij een key kunnen houden of een van de vele keys kunnen bevatten die op een enkel adres zijn aangesloten. Wanneer een gebruiker toegang wil tot de bitcoins, moeten deze andere houders de transactie ook goedkeuren. Het aantal benodigde handtekeningen kan worden aangepast en gebruikers kunnen het instellen, zodat de meerdere verificatie wordt verzorgd door afzonderlijke apparaten die elk afzonderlijk worden beheerd.

nder de reeks opties die beschikbaar zijn voor het beveiligen van private keys met bitcoin-portemonnee, hebben elk specifieke voor- en nadelen die gebruikers moeten afwegen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat jouw investering wordt beschermd op een manier die je toegang geeft terwijl je het nodig hebt terwijl je anderen buiten houdt.