Bitcoin wallet herstellen

Er zijn verschillende soorten Bitcoin wallets met allen hun eigen voor- en nadelen. Een algemene misvatting over wallets is dat er bitcoins in worden opgeslagen. In feite bevat de wallet alleen sleutels. De “munten” worden geregistreerd in de blockchain op het Bitcoin-netwerk. Gebruikers verplaatsen de munten op het netwerk door transacties met de sleutels in hun wallet te ondertekenen. In zekere zin is een Bitcoin wallet een soort sleutelhanger. Je kunt een wallet zien als jouw persoonlijk interface voor het Bitcoin-netwerk.

De meeste ‘nieuwe’ wallets delen dezelfde backup methode. Deze backup bestaat meestal uit 12, 18 of 24 Engelse woorden en staat bekend als de recovery phrase (of seed). Ben je in het bezit van deze woorden? Dan kun je onderstaande handleiding volgen om jouw wallet te herstellen.

Heb je een andere vorm van backup? Bijvoorbeeld uit de Bitcoin Core Client of uit een MultiBit wallet, dan kun je deze handleiding niet volgen.

Herstellen van de seed

Stel je hebt een wallet aangemaakt bij de website, blockchain.info, maar je hebt geen toegang meer tot je account, dan kun je de 12 woorden die je hebt gekregen bij het aanmaken van de wallet, importeren in een andere Bitcoin wallet en zo weer toegang krijgen tot jouw cryptocurrencies. In het voorbeeld hieronder gebruiken wij de populaire Exodus wallet. Exodus is een software wallet, het is belangrijk dat voordat je hieraan begint je computer veilig en schoon is.

Ga je een wallet herstellen die een waarde bezit van meer dan 500 euro? Dan raden we je aan deze handleiding niet te volgen en een hardware wallet te kopen en de wallet te herstellen via de hardware wallet.

Stap 1

Als eerst dienen we natuurlijk Exodus te downloaden van de officiële website: https://www.exodus.io, en te installeren op onze PC of Mac. Na het installeren krijgen we onderstaand scherm te zien, we kiezen voor de optie “restore from backup”.

Stap 2

De tweede stap die we moeten uitvoeren is het kiezen van de backup herstelmethode, in ons geval beschikken we over 12 Engelse woorden (recovery seed) en kiezen dus de onderste optie: “12 Word Recovery Phrase”.

Stap 3

Na het volgen van de instructies zal Exodus zich opnieuw opstarten en krijgen we onderstaand scherm te zien. We krijgen hier de optie onze recovery seed in te vullen. Let op dat je hier de tijd voorneemt en geen spelfouten maakt.

Stap 4

Na het correct invullen van de 12 woorden zal Exodus het herstelproces beginnen. Het kan maximaal 10 minuten duren voordat Exodus de juiste balans heeft opgehaald. Klik bij onderstaand scherm op de “OK” knop en geeft Exodus even de tijd.

Stap 5

Nadat Exodus klaar is met het herstelproces zie je al jouw cryptocurrency balansen bijgeschreven. Onze 12 woorden waren een voorbeeld wallet van blockchain.info, hierin hadden we zowel bitcoins als ether staan en zoals je hieronder kunt zien zijn beide balansen correct bijgeschreven.

Conclusie

Het herstellen van een wallet is vrij simpel. Echter zijn software wallets als Exodus niet geschikt voor het opslaan van grote waardes in cryptocurrencies. We raden je aan om een hardware wallet zoals de Trezor, Ledger of KeepKey aan te schaffen voor het veilig opslaan van je bezittingen.