Bitcoin legaal

Is Bitcoin legaal?

Het is begrijpelijk om vragen te hebben over de legaliteit van het gebruik van Bitcoin. Het platform introduceerde een geheel nieuw paradigma weg van de traditionele regulatoren en regelgeving die de fiat-valuta beheersen. In tegenstelling tot illegaal, vals geld, wat een flagrant voorbeeld is van een ‘valuta’ die zichzelf als wettig betaalmiddel voorstelt, is Bitcoin heel anders. Desalniettemin functioneert het in een ogenschijnlijk grauw gebied als het gaat om regelgeving. Veel van deze zorgen komen echter neer op misverstanden of een gebrek aan concrete regels die Bitcoin regeren, in plaats van openlijke schendingen van de wet.

De vraag rond de relatie tussen Bitcoin en de wet hangt echt af van hoe de digitale valuta wordt gebruikt.

Sinds de inmiddels overleden marktplaats Silk Road bekendheid verwierf, hebben toezichthouders zich zorgen gemaakt over de semi-anonimiteit en gedecentraliseerde aard van Bitcoin. Zowel in de VS als in andere landen vrezen autoriteiten dat het platform kan worden gebruikt voor het witwassen van geld en de aankoop van illegale goederen zonder te worden getraceerd.

Het feit dat Bitcoin een reputatie uit het verleden heeft bij autoriteiten helpt niet, het was namelijk de meest gebruikte betaaldienst voor de Silk Road, een digitale markt waar gebruikers illegale goederen zouden kunnen aanschaffen. Of mensen Bitcoin gebruiken als een manier om deel te nemen aan expliciet illegale activiteiten, maakt de digitale valuta zelf niet illegaal. De illegaliteit van de activiteit is de kwestie, of het nu wordt betaald in bitcoin, contant geld of goud. Maar zelfs als bitcoin wordt gebruikt voor legitieme doeleinden, zijn regels iets complexer.

Volgens het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van FinanciĆ«n is het vanaf 2013 niet illegaal om bitcoin te gebruiken om goedaardige goederen en diensten te kopen. Diegenen die bitcoins van mij afnemen en ze ruilen voor traditionele valuta of ruilen waarop bitcoins worden gekocht en verkocht, worden als ‘geldzenders’ aangeduid en kunnen onderworpen zijn aan speciale wetten die dat type activiteit regelen. Tot op heden zijn die wetten zelden of nooit toegepast om hardhandig gebruik van Bitcoin tegen te gaan.

Wat de belasting betreft, beschouwt de belastingdienst bitcoin en andere virtuele valuta’s als eigendom voor belastingdoeleinden, vergelijkbaar met aandelen en obligaties, en belastingwetgeving, dat kopers en / of verkopers het als zodanig moeten behandelen.

Op andere plaatsen in de wereld wordt de wettigheid van Bitcoin anders bekeken, maar het blijft voor het grootste deel relatief veilig om te gebruiken zolang het niet gebonden is aan onwettige aankopen of activiteiten. Veel landen hebben verklaringen uitgegeven die aangeven dat bitcoin en andere digitale valuta niet gereguleerd zijn en niet bestaan als officieel gesanctioneerde valuta’s: een status die gebruikers in gevaar zou kunnen brengen, maar ze geen wetten zou laten overtreden. Bitcoin is ronduit illegaal in sommige landen, zoals China.

Afhankelijk van waar en hoe je bitcoin gebruikt, is het belangrijk up-to-date te blijven over de nieuwste regelgeving met betrekking tot de digitale valuta. Naarmate wetten over grenzen heen veranderen, worden bestuursorganen en, naarmate het platform steeds populairder wordt, steeds meer vragen over de legaliteit van Bitcoin.

Een informatie website omtrent de legaliteit van bitcoin in verschillende landen is te vinden op de website van BitLegal.