Bitcoin investeren

Is Bitcoin een goede investering?

Vragen over de waarde van bitcoins als belegging zullen waarschijnlijk verschillen, afhankelijk aan wie je het vraagt. Na schattingen hebben ongeveer 130 duizend Nederlands in cryptovaluta geïnvesteerd.

Degenen met een visie op een volledig gedistribueerde toekomst waarin het ontbreken van een gecentraliseerde opzichter de sleutel wordt tot de waarde van een actief, zal je vertellen dat, ja, bitcoins klaar staan om alleen maar waardevoller te worden in de toekomst. Anderen die meer waarde hechten aan het traditionele vertrouwen van banken en overheidsinstellingen, zullen je waarschijnlijk waarschuwen voor bitcoins.

Hoewel het bepalen van hoe “goed” elke investering uiteindelijk een raadspel is, zijn er enkele beproefde manieren om de waarde van een asset te bepalen. Een van de eenvoudigste manieren om Bitcoin als een investering te beschouwen, is de stijging ervan ten opzichte van de Amerikaanse dollar te beschouwen. Onlangs zijn de prijzen van bitcoin $ 1.000 overschreden en hebben ze meer dan $ 1.500 bereikt. Als je in de digitale valuta had geïnvesteerd toen de waarde nog maar een paar jaar geleden rond de $ 150 schommelde, of toen het voor het eerst werd geïntroduceerd in 2009 en niets waard was ten opzichte van de dollar, was je waarschijnlijk ervan overtuigd dat het voor een goede investering zorgde.

Bovendien is een fundament achter Bitcoin dat er altijd maar 21.000.000 tokens zullen zijn, wat betekent dat het consistent waardevol blijft of in waarde toeneemt ten opzichte van andere soorten valuta die eindeloos kunnen worden afgedrukt. Andere redenen dat het asset een goede investering lijkt, zijn de groeiende populariteit, netwerkeffecten, veiligheid, onveranderlijkheid en status als de eerste ooit in een groeiende wereld van digitale valuta’s.

Dat gezegd hebbende, er is minstens één belangrijk argument om bitcoins maximaal te beperken tot een klein deel van jouw portfolio. Bitcoin staat bekend om zijn grimmige sprongen in prijs, hoge toppen en diepe valleien die het moeilijk zouden maken om vertrouwen te hebben in de asset als een langetermijn-geldmaker waarop kan worden vertrouwd. Elk dubbeltje dat je hebt om zo’n vluchtig goed te binden, zou onvoorzichtig zijn. Een goede regel om te volgen is nooit meer te investeren dan wat je bereid zou zijn te verliezen. Hoe zie jij jezelf in bitcoin investeren?

Tip: naar bitcoins zijn er ook andere cryptocurrencies zoals litecoins.