“Bitcoins op Coinbase zijn niet jouw bitcoins”

24 dec

De laatste paar maanden is mij opgevallen hoe weinig sommigen zich verdiepen in het beveiligen van hun bitcoins of andere cryptocurrencies. Tot enigszins mijn verbazing hoor ik vaak de zin: “Ik bewaar mijn bitcoins op Coinbase” – de opmerking die ze van mij terugkrijgen: “maar dat zijn niet jouw bitcoins”. Natuurlijk klopt mijn opmerking niet volledig, maar net als de Bitcoin-blockchain, beschouw ik bitcoins waar ikzelf niet de private key van beheer niet als mijn bitcoins.

Stel Coinbase gaat offline, hoe kom jij dan bij ‘jouw’ bitcoins? Dat kom je niet. Coinbase bewaart voor jou de private key. Experts als Andreas M. Antonopoulos hebben een simpele regel: “Not your keys? Not your bitcoin”. Persoonlijk beheer ik mijn bitcoins altijd in wallets waar ik zelf de private key van heb, zoals bij elke hardware wallet het geval is of bijvoorbeeld de Exodus software wallet.

Een algemene misvatting over wallets is dat er bitcoins in worden opgeslagen. In feite bevat de wallet alleen sleutels. De “munten” worden geregistreerd in de blockchain op het Bitcoin-netwerk. Gebruikers verplaatsen de munten op het netwerk door transacties met de sleutels in hun wallet te ondertekenen. In zekere zin is een Bitcoin wallet een soort sleutelhanger. Je kunt een wallet zien als jouw persoonlijk interface voor het Bitcoin-netwerk.

Als jij dus niet de sleutel bezit kun je ook niets aan het grootboek laten zien, je kan hard roepen dat de bitcoins van jou zijn maar in alle eerlijkheid zijn ze eigenlijk nooit van jou geweest. Ik begrijp goed dat diensten als Coinbase populair zijn maar er zijn genoeg ‘vriendelijke’ wallets die vrijwel hetzelfde bieden en waar jezelf de private key beheert, bij alle wallets op deze pagina is dat het geval.

2 Replies to ““Bitcoins op Coinbase zijn niet jouw bitcoins”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *