Gsiteren vierde de Bitcoin whitepaper zijn elfde verjaardag. Dit is het document waarin het concept achter bitcoin voor het eerst werd uitgelegd door de visionair Satoshi Nakamoto. Het werd op 31 oktober 2008 verstuurd in een e-mail aan een groep van zogenaamde ‘cypherpunks’, waarvan waarschijnlijk niemand had verwacht dat het ooit zo groot zou worden.

“Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder een benodigde betrouwbare derde partij”, zei Satoshi in de e-mail.

Toen het eerste block gemined werd drie maanden daarna, was het nog moeilijk om meteen over een succes te spreken. Bitcoin had in het eerste jaar nauwelijks gebruikers, maar het idee erachter – een nieuw financieel systeem waarbij iedereen zijn eigen bank kon zijn – was té krachtig om te genegeerd te worden.

De ‘decentralized currency’ begon ruim drie jaar geleden echter flink te groeien. Zo leidde dit tot de oprichting van een gloednieuwe crypto-handelsindustrie, met als toppunt de all-time high in 2017 met de waarde van bitcoin op maar liefst twintig duizend dollar.

Elf jaar later laten de meeste cijfers echter zien dat er een rooskleurig jaar aan komt. De verjaardagsmaand van de whitepaper bleek een van de beste tot nu toe. Toevallig genoeg, overschreed het totale bedrag van de kosten betaald op het Bitcoin-netwerk net voor het jubileum de 1 miljard dollar.

In slechts één jaar slaagde de bekendste cryptocurrency erin van het diepste punt in tijden rond de 3.100 dollar te stijgen naar 9.145 dollar, op het moment van schrijven. Het is ongetwijfeld indrukwekkend voor een valuta waarvan haast niemand vijf jaar geleden de naam wist.

Velen geloven nog steeds dat Bitcoin een restant uit het verleden zal blijken. Met het groeiende aantal doodsverklaringen blijft de vader der crypto het tegendeel bewijzen, en de opkomende economie die is ontstaan met behulp van Satoshi’s whitepaper laat nog steeds een rooskleurige toekomst zien.